NINJUTSU

忍術

Ninjutsu-Bujinkan Budo Taijutsu , μία από τις πλέον παραδοσιακές πολεμικές τέχνες που έχουν φθάσει (σχεδόν) αναλλοίωτες στην εποχή μας. Το Ninjutsu "nin" αποτελείται από δύο ιδεογράμματα, το "ha" που σημαίνει η άκρη του σπαθιού και το "kokoro" που σημαίνει καρδιά ή ψυχή, όπου μαζί και τα δύο ερμηνεύονται ως μυστικότητα, υπομονή και ενθάρρυνση.
Το “jutsu” αντίστοιχα σημαίνει τέχνη ή τεχνική.Έχει σαν περιεχόμενο τεχνικές τόσο της άοπλης όσο και της ένοπλης μάχης. Το πιο βασικό κεφάλαιο του Ninjutsu είναι το Taijutsu. Το Taijutsu η «τέχνη του σώματος» είναι η «καρδιά και το πνεύμα» του Ninjutsu και διαφέρει ουσιαστικά από τα πιο δημοφιλή είδη των πολεμικών τεχνών.

Ιστορία

Η παράδοση του Ninjutsu έχει τις ρίζες της 2.000 χρόνια πριν από την εποχή μας. Περιγράφεται ως η τέχνη της «μυστικής διείσδυσης» ή η τέχνη του να είσαι, να δρας αόρατος.

Οι ninja έδρασαν ως μυστικοί πράκτορες κατά τη διάρκεια του ιαπωνικού μεσαίωνα (13ος - 17οςαιώνας) με έδρα τους τις επαρχίες Iga και Koga. Ανήκαν στις αντίστοιχες "συμμορίες" των δύο αυτών επαρχιών και στις σχολές πού άνθησαν τη χρυσή εποχή του Ninjutsu (1.192 - 1.333) και ήταν περίπου 25. Η δράση τους έληξε γύρω στο 1.550, κατά την ένωση της Ιαπωνίας υπό τον Hydejoshi Tojutori. Οι «συμμορίες» εκδιώχθηκαν, πολλοί αρχηγοί και δάσκαλοι εξοντώθηκαν, ενώ άλλοι τράπηκαν σε φυγή.

Οι ninja ειδικεύονταν -όπως ακριβώς και οι σύγχρονοι πράκτορες- σε μεθόδους σαμποτάζ, κατασκοπίας, εμπρησμών, απαγωγών και εκβιασμών. Παράλληλα όμως είχαν αναπτύξει μια αξιοσέβαστη φιλοσοφία για τη ζωή, προσεγγίζοντας όλο και περισσότερο τη γνώση του σύμπαντος. Η «κουλτούρα» τους άνθησε στα ανήσυχα χρόνια του ιαπωνικού εμφυλίου πολέμου, υπηρετώντας διάφορους φεουδάρχες, που ζητούσαν επιρροή και εξουσία.

Σεμινάριο του Δασκάλου - Shihan Φιλίππου Ματζηρίδη με θέμα Shinden Fudo Ryu στη σχολή Α.Σ. Φαέθων

Βασικές Γνώσεις

Junan Taiso

Το JUNAN TAISO δεν είναι μόνο μία απλή προθέρμανση. Μέσα από επίμονη επανάληψη (όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης) δυναμώνει το σώμα και το κάνει ευλύγιστο – εύκαμπτο.
Στο NINJUTSU η δύναμη παράγεται μέσω της ευλυγισίας. Οι μύες και οι τένοντες γυμνάζονται έτσι ώστε να αναπτύσσουν τη φυσική ελαστική τους ποιότητα. Το JUNAN TAISO δημιουργεί δύναμη, ευλυγισία και υγεία, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων πρέπει κανείς να παρατηρεί εάν και με ποιο τρόπο δρουν μεταξύ τους, η κίνηση του σώματος, η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος. Όλες οι ασκήσεις εκτελούνται με ηρεμία και χωρίς βιασύνη.

Μέσα από τη διαδικασία μάθησης των αποτελεσμάτων και των επιδράσεων, πάνω σε ολόκληρο το σώμα, μπορεί ο μαθητής να αναπτύξει συνείδηση της δύναμης του και την ικανότητα ελέγχου της υγείας του και της φυσικής του κατάστασης. Η συνολική διάρκεια της προθέρμανσης είναι 20 λεπτά περίπου την ημέρα και ακολουθείται από αναπνευστικές ασκήσεις που σκοπό έχουν την εσωτερική προθέρμανση.

Ukemis

Οι κυβιστήσεις αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι της βασικής εκπαίδευσης του Taihen Jutsu. Κατά την εξάσκηση των κυβιστήσεων πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στα παρακάτω:

Οι κυβιστήσεις θα πρέπει να γίνονται αθόρυβα Δεν χάνουμε τον αντίπαλο από τα μάτια καθ' όλη τη διάρκεια της κυβίστησης Τα γόνατα δεν ακουμπάνε ποτέ πρώτα το έδαφος μετά την κυβίστηση Η αναπνοή παραμένει ομοιόμορφη και ήσυχη καθ' όλη τη διάρκεια της κυβίστησης Οι κυβιστήσεις τελειώνουν με σχηματισμό σώματος και βλέμμα προς τον αντίπαλο

Στο Ninjutsu διακρίνουμε :
τις κυβιστήσεις με βήμα (Kaiten)
τις φυσικές εφαρμογές αυτών (Nagare)
τις πτώσεις (Ukemis)

Kamae

Μπορεί να παρατηρήσει κανείς τις μαχητικές στάσεις σαν απεικόνιση του χαρακτήρα, της διάθεσης ή των επικρατέστερων συναισθημάτων κάποιου, ακόμη και της στιγμιαίας πνευματικής ή ψυχολογικής του κατάστασης. Δεν έχει καμία σημασία αν πρόκειται για ένοπλο ή άοπλο αγώνα. Οι στάσεις αυτές εφαρμόζονται αυθόρμητα απ’ τον οργανισμό μας απ’ τη στιγμή που αυτός αποφασίζει ότι πρέπει να αμυνθεί.

Ο Δάσκαλος Hatsumi αναφέρει σ’ ένα βιβλίο του, ότι μια σωστά εφαρμοσμένη στάση αντανακλά την καρδιά ενός ninja. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει ότι η ψυχική μας φύση ταιριάζει πλήρως με τις προθέσεις μας και ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα στην εσωτερική και εξωτερική εμφάνιση (έκφραση). Αυτή η κατάσταση της απόλυτης ταύτισης μεταξύ ψυχικής και σωματικής δραστηριότητας είναι φυσικότατη και παρατηρείται στις κινήσεις των ζώων στο φυσικό περιβάλλον. Απ’ ότι φαίνεται μόνο στον άνθρωπο είναι αναγκαία η προπόνηση για την επίτευξη της φυσικής σωματικής κίνησης.

Συχνά λόγω σφιξίματος και άβολης στάσης οι σχηματισμοί σώματος αντιμετωπίζονται σαν απλές στάσεις χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Για τη μεγαλύτερη κατανόηση των μαχητικών στάσεων του Ninjutsu πρέπει κανείς να ξέρει ότι ποτέ δεν παρατηρούμε μια στάση σαν στατική πόζα. Κάθε στάση περιέχει τεράστια ενέργεια και δυναμική, οι οποίες απελευθερώνονται όταν ο ninja περνά απ’ τη στάση στην αναμέτρηση.

Έχουν ειπωθεί και σχεδιαστεί πολλά για τις μαχητικές στάσεις. Όλα αυτά απλώς είναι μια μικρή βοήθεια για την αρχή. Είναι λανθασμένο να πιστεύει κανείς, ότι μπορεί μ’ αυτές τις μεθόδους να κατανοήσει τις στάσεις. Οι σχηματισμοί σώματος δεν πρέπει για δύο βασικούς λόγους να "αντιγράφονται".

Κατά πρώτον, κάθε σώμα φτιάχνει με τη δική του ατομική εμφάνιση, μυϊκή και σκελετική κατασκευή (διάπλαση), ένα μοναδικό άτομο. Έτσι έπεται ότι κάθε σώμα λαμβάνει από μόνο του τις δικές του πρακτικές και άνετες εκδοχές για τις βασικές στάσεις. Μέσα από σταθερή προοδευτική σπουδή αναπτύσσει κανείς όλο και περισσότερο τα προσωπικά του νοήματα και ιδιαίτερες στάσεις. Το σώμα, οι ώμοι, η στάση των ποδιών και ο καταμερισμός του βάρους μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης, έτσι ώστε ο σχηματισμός του σώματος να εξελιχθεί σε μια, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα κάθε περίστασης, φυσική και λειτουργικά άρτια στάση. Ο Hatsumi Sensei αναφέρει ότι αν ενστερνιστούμε αυτούς τους βασικούς κανόνες, η υψηλότατη ανάπτυξη της μαχητικής στάσης θα είναι η "μη στάση" (καμία στάση).

Κατά δεύτερον, οι σχηματισμοί σώματος έχουν στενή σχέση με τα πέντε επίπεδα της ύλης και του πνεύματος (στοιχεία), που εμφανίζονται σε κάθε αναμέτρηση ή αγώνα. Έτσι παρουσιάζει κάθε άνθρωπος, σύμφωνα με τα πέντε συμβολικά στοιχεία, σωματικές, συναισθηματικές, μηχανικές και διανοητικές διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες. Θα επανέλθουμε σ’ αυτόν τον προβληματισμό μεταξύ στοιχείων και στάσεων.

Tai Jutsu

Η ορολογία αυτή αναφέρεται στις σωματικές δεξιοτεχνίες του πολεμιστή και θα μπορούσε να μεταφραστεί σαν «η τέχνη της άοπλης μάχης». Το Tai Jutsu αποτελεί αναμφίβολα το θεμέλιο λίθο της εξοντωτικής εκπαίδευσης των Ninja, όπως αυτή εξελίχθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Η πρακτική αυτή εκπαίδευση στη μάχη σώμα προς σώμα, η οποία ξεκινούσε σε πολύ μικρή ηλικία και περιελάμβανε διάφορες τεχνικές από χτυπήματα, λακτίσματα, ανατροπές, αρπαγές, πνιγμούς, κλειδώματα και ακινητοποιήσεις καθώς και τρόπους απελευθέρωσης από αυτές, είχε σαν βάση την φυσική κίνηση του σώματος και την γνώση των αδύνατών του σημείων. Στόχος ήταν πάντα η επιτυχία της αποστολής, πράγμα που σημαίνει, ότι ο εκπαιδευόμενος έπρεπε να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο που θα τον οδηγούσε στην επιτυχία του σκοπού του. Άλλες βασικές σωματικές δεξιοτεχνίες που ανήκουν στην εκπαίδευση του Tai Jutsu είναι τα άλματα, οι πτώσεις, οι αναρριχήσεις και οι διάφορες τεχνικές της αθόρυβης μετακίνησης.

Οι τεχνικές αυτές όλες είναι τόσο καλά δεμένες μεταξύ τους, ώστε η προσπάθεια ταξινόμησης να μην είναι τόσο εύκολη. Στο σημείο αυτό δίνουμε μια μικρή εικόνα από το τεράστιο θεματολόγιο του Tai Jutsu. Αναφερόμαστε στους μοχλούς, τα κρατήματα και τις ρίψεις, αντικείμενα της ήπιας μορφής άοπλης μάχης (Ju Taijutsu).

Τα 9 Ryu

Togakure Ryu Ninpo Taijutsu (戸隠流忍法体術)
Gyokko Ryu Kosshijutsu (玉虎流骨指術)
Kuki Shinden Ryu Happo Bikenjutsu (九鬼神伝流八法秘剣術)
Koto Ryu Koppojutsu (虎倒流骨法術)
Shinden Fudo Ryu Dakentaijutsu (神伝不動流打拳体術)
Takagi Yoshin Ryu Jutaijutsu (高木揚心流柔体術)
Gikan Ryu Koppojutsu (義鑑流骨法術)
Gyukushin Ryu Ninpo (玉心流忍法)
Kumogakure Ryu Ninpo (雲隠流忍法)