ARAKI RYU

荒木流

Η Araki-ryu πιστεύεται ότι ιδρύθηκε από τον Araki Muninsai (ή Mujinsai) Minamoto no Hidetsuna. Η σχολή ήταν κάποια εποχή πολύ διαδεδομένη, καλά γνωστή για τις αδρές-σκληρές τεχνικές, την προέλευση της από τους απλούς πεζικάριους στρατιώτες.
Κάθε φατρία της Araki έφτιαξε τα δικά της kata, επηρεασμένη από άλλες σχολές της περιοχής, προσαρμοζόμενη επίσης στις τοπικές συνθήκες με καθαρά χρηστικό τρόπο. Το τι ενοποιούσε την Araki-ryu δεν ήταν ένας ‘κληρονομικός’ αρχι-δάσκαλος. Ήταν ένας βασικό κορμός από ένοπλες τεχνικές από κοντινή απόσταση.

Η γραμμή της Araki-ryu Torite Kogusoku του Ellis Amdur, είναι το προϊόν περίπου μισού αιώνα σπουδής. Ο δικός του εκπαιδευτής, ο οποίος είχε σημαντική προηγούμενη εμπειρία στο judo, στο kick boxing, στο Shorinji Kenpo και σε άλλες πολεμικές τέχνες, σπούδασε με τους επτά επιζώντες shihan της Isezaki Araki-ryu. Έπειτα που απέκτησε την υψηλότερου βαθμού άδεια - zekkoku menkyo – ο εκπαιδευτής του Amdur κάλεσε τις εναπομείναντες φατρίες της σχολής, καθώς και δασκάλους από αρκετές γραμμές της Araki Shin-ryu, μαθαίνωντας επίσης από αυτές, όχι για να λάβει κάποια επιπλέον πιστοποίηση, αλλά για να δώσει σάρκα και οστά στην γνώση που είχε γι’αυτή την παλιά σχολή.

Μέσα στο δικό του dojo, οδήγησε τους μαθητές του μέσα από μια συνεχούς πίεσης δοκιμασία, εξετάζοντας τα kata ώστε να επιβεβαιώσει πως αυτά προετοίμαζαν ένα μαχητή να λειτουργεί με το βέλτιστο τρόπο χρησιμοποιώντας τις βασικές αρχές της σχολής. Kata πετιούνταν, μορφοποιούνταν ή δουλεύονταν εξ αρχής, αποβάλωντας και αναμορφώνοντας περιττές, μη αποτελεσματικές ή φανταχτερές κινήσεις, σε μια προσπάθεια να επιστρέψει σε έναν άγριο και ωμό τρόπο επίδειξης ικανοτήτων στις πολεμικές τέχνες. Μετά την επιστροφή του στην Αμερική, ο Amdur συνέχισε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Εκπαιδεύτηκε παράλληλα σε αριθμό διαφορετικών πολεμικών τεχνών και ήταν τυχερός να έχει μαθητές που είναι ηψηλού επιπέδου εκπαιδευόμενοι σε άλλες τέχνες, με θέληση να δουλέψουν μαζί του και με σκοπό να δοκιμάσουν πιέζοντας ακόμη περισσότερο και ακονίζοντας την ύλη της σχολής.

Προαπαιτούμενο για να εκπαιδευτεί κανείς σε αυτή τη γραμμή της Araki-ryu είναι να έχει ικανότητα στην σωμα-με-σώμα πάλη, για παράδειγμα, judo, ελευθέρα ή ελληνορωμαϊκή πάλη, sambo, BJJ, sumo κ.λπ. Η δυναμική του σώματος της Araki-ryu είναι πανομοιότυπη με αυτή της σώμα-με-σώμα πάλης και απαιτεί το ίδιο είδος ρευστής προσαρμοστικότητας σε τάχιστες αλλαγές δύναμης. Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε μέλος της Araki-ryu και δεν έχετε τέτοιες ικανότητες, τότε θα πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να τις αποκτήσετε είτε με επιλέον προπόνηση με άλλα μέλη της Araki-ryu είτε ακολουθώντας κάποια άλλη σχολή που διδάσκει ελεύθερο, ανταγωνιστικό grappling.

Η ύλη της Araki-ryu περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Torite: Ένοπλο grappling στο οποίο ο επιτιθέμενος παίρνει την κυρίαρχη θέση για να κατανικήσει τον αντίπαλο.

Kogusoku: Αυτό περιλαμβάνει τεχνικές grappling όπου ο εκπαιδευόμενος:
αντιμετωπίζει μια ανώτερη δύναμη ή όπλο
τραβάει σπαθί και επιτίθεται (bakken)
ένοπλο grappling με κοντό σπαθί απέναντι σε μακρύ σπαθί

Toren: Οπλασκία – υπάρχουν τέσσερα υποσύνολα
Hamono - kenjutsu και kodachijutsu
Emono - bojutsu, naginatajutsu και nagamakijutsu
Kusarimono - kusarigamajutsu, chigirikjutsu και ryofundojutsu
Sasumono – sojutsu